En uges ophold i en spejderhytte i Tejn, hvor de unge selv skulle lave maden, og hvor der blev spillet fodbold og andre boldlege, roet i kajak, surfet og klatret i træer. Det gav et vældigt sammenhold, hvor stammen ikke var noget problem.

Af Erling Jensen.

Fra den 26. juni til den 3. juli blev det til syv dage i træk, hvor 13 drenge og 3 piger fra 14-18 år havde en kanonuge i en spejderhytte tæt ved Tejn på Bornholm sammen med Bettina Pedersen og Jens Kristensen, der var ledere af træffet. Formålet med turen var at give den enkelte mere selvtillid og selvværd gennem en række forskellige aktiviteter i den bornholmske natur. Alle unge havde samme grundlag, at de stammede, og derfor var det også for en del en stor beslutning at tage med til Bornholm. Efter en uge med råhygge, god stemning og en masse gode oplevelser, hvor det blev til et tæt samvær med de andre unge, blev der flyttet grænser og skabt venskaber, og mange unge deltager da også i Bornholmertræffet flere år i træk.

– Ugen før turen ringer jeg altid til alle hjem for at fortælle om turen til Bornholm. Nærmere om ugens program, og hvordan de unge er med til at få tingene til at fungere i løbet af ugen. At de unge i grupper bl.a. har ansvaret for de daglige måltider. Og væsentligt – at ingen får mulighed for at tage hjem før tiden. Herved er både de unge og forældre på forhånd trygge ved det kommende træf, og på hovedbanegården i København tager vi også imod de unge. Herved får de unge en god og behagelig tur til Bornholm, fortæller Bettina Pedersen, der sammen med Jens Kristensen havde det overordnede ansvar.

Bornholm 2016        Bornholm 2016            

– Både Jens og jeg deltager helt frivilligt i ungdomstræffet. Vi er begge forældre, der ikke stammer. Min mand og søn stammer, og Jens har en datter, der stammer, og herved er vi blevet involveret i foreningens arbejde, fortæller Bettina Pedersen.  Jeg har i cirka 15 år været med til at arrangere Bornholmertræffet, og Jens har været med i 12 år, og det har naturligvis medført tætte relationer mellem os. Vi er et godt team. På grund af en arbejdsskade for nogle år siden kan jeg ikke deltage i de udendørs aktiviteter, men Jens er den friske og glade legeonkel, der gerne er med i fodboldspillet, og også kan gå foran, når der skal roes i kajak, surfes eller klatres i træer, fortæller Bettina.

Mange aktiviteter
Omfanget af aktiviteter, der tilbydes i løbet af ugen er på alle måder både udfordrende og meget omfattende.
Hør blot: Natløb – svævebane – highpark (der klatres i træer) – kajak – windsurfing – fodboldgolf – svømmehal – rundkirker – Hammershus – Havnebadet, hvor der kunne springes på vipper –  75 meter højt militærtårn ved Dueodde, hvor der var forskellige opgaver  – bytur i Rønne, stranden og spise på restaurant.

Sønnerne med på træffet
At Bornholmertræffet er en god aktivitet ses bl.a. ved, at både Bettina og Jens har begge en søn, der også har involveret sig i ledelsen af træffet. Bettinas søn, Martin har i flere år været med som deltager. Han er nu 23 år og er nu med i ledergruppen. Jens´ søn Michael på 21 år er også kommet med i ledergruppen. Han stammer ikke, men lige som sin far er han blevet nysgerrig efter at være med, og han synes også at det er noget så hyggeligt. At bruge en uges ferie på Bornholmertræf sammen med de unge i Stammeforeningen, gør hele ledergruppen gerne.

Bornholm 2016      Bornholm 2016 

De unge skal hjælpe til
Bornholmertræffet afvikles som nævnt i en spejderhytte i Tejn. Det er ikke et luksusophold, bl.a. overnattes der i 6-8 sengs værelser, men det tager alle unge med højt humør. Om nogen snorker eller småsnakker er en del af miljøet på værelset. Det giver social stor hygge.

Der er ikke betjening ved de daglige måltider. Der inddeles i arbejdsgrupper, så de unge som udgangspunkt en gang i ugen skal stå for hele dagens måltider, men nogen gange bliver arbejdsgruppen større, hvis nogen kommer for sent, taler i mobil eller på anden måde ”dummer” sig. Det tages dog med højt humør, og ingen af de unge bliver sure af den grund, fortæller Bettina Pedersen. Jeg har da også efter et træf oplevet, at forældre har ringet til mig og spurgt mig, hvad jeg dog har gjort ved deres barn, for nu vil de pludselig gerne hjælpe derhjemme. Både med madlavningen og andre gøremål i hjemmet. Vi kører nogle klare linjer, og vi er naturligvis glade for, at forældrene giver positivt udtryk for vores holdninger, lyder det fra Bettina Pedersen.

Ved de daglige måltider har de unge stor indflydelse. Det er madholdet, der køber ind. Ofte sker det når man er på vej hjem fra en af dagens aktiviteter, og man så handler ind i et supermarked. Her har vi også de sidste år oplevet en udvikling, fortæller Jens Kristensen. Tidligere var fantasien ikke så stor, og vi kunne flere gange i løbet af ugen opleve at skulle spise kødsovs og pasta. Nu er holdningen, at de unge har lyst til at gøre noget ekstra ud af specielt det varme måltid. Der bliver kræset og gjort stort umage, og det giver selvfølgelig nogle gode måltider, der er med til at gøre hyggen ved spisebordet endnu bedre, lyder det fra Jens Kristensen.

Bornholm 2016       Bornholm 2016

Deltaget fem gange
Jeppe Kousgaard, 18 år har deltaget fem gange i træffet på Bornholm og var også den ældste deltager i år. Jeppe, der bor i Brædstrup og går i HTX, har været meget, meget glad for at deltage i træffene på Bornholm.
– Det har aldrig været kedeligt at deltage. Fællesskabet med de andre unge og de mange sjove aktiviteter har altid været noget meget væsentligt og så er det helt fint med en uge, hvor computeren og Smartphonen ikke er det væsentlige. Bl.a. via Facebook holder jeg kontakten vedlige med de andre, og jeg har gennem årene set meget frem til det ugentlige træf på Bornholm. Også fordi at det ind imellem kan være isolerende og hårdt at stamme. På træffet er jeg sammen med unge, der har det samme problem, og så er det slet ikke så hårdt, for de andre har jo samme problem. Man  slapper man bare af og har det godt, fortæller Jeppe Kousgaard.

Økonomien
I år har det været et deltagergebyr på 700 kroner. Vi får tilskud fra Socialministeriet og søger også private fonde. I år lykkedes det ikke, men vi har tidligere modtaget op til 50.000 kroner i tilskud fra A P Møller Fonden, fortæller Bettina Pedersen, der også fortæller, at der er eksempler på, at der nogen gange må ydes en ekstra indsats for at en ung fra et hjem, hvor moderen er eneforsørger også får mulighed for at deltage. Vi vil meget gerne have, at det ikke er økonomien, der er afgørende for, om en ung stammer kommer med på Bornholmertræf, slutter Bettina Pedersen.

Meget væsentligt er Bornholmertræffet stedet, hvor unge oplever, at de ikke er bange for tale. Her er ingen, der behøver at føle sig uden for. Alle er ligeværdige, og denne gode oplevelse er en god ballast, når man kommer hjem og igen skal klare sig i skolen eller i fritidslivet.

Bornholmertræffet er en af Stammeforeningen i Danmarks solstrålehistorier. Det er en tradition, som vi kun kan håbe vil fortsætte i mange år endnu.

Fotograf: Martin Pedersen.

Herunder har du et galleri af billeder.